image

Конкурс 2014.

У задатку првог конкурса Мокрањчеве задужбине за нову хорску композицију, прецизирано је да дело треба да буде написано за хор acapella са ослонцем на српски фолклор у трајању до 6 минута.


На конкурс, који је према начину и предаји радова био анониман, пристигло је девет композиција под шифром, од којих су осам задовољиле постављене услове. Радове је оцењивао жири у саставу: академик Дејан Деспић, композитор, председник жирија, Димитрије Големовић, композитор и етномузиколог, Милоје Николић, диригент, Владимир Милић, диригент и Драгана Јовановић, диригент.


На основу анализе и упоређивања композиција достављених на конкурс, 27.10.2014. године одабрана су и награђена дела која, по мишљењу жирија, највише одговарају захтевима конкурса. Прву награду у износу од 50.000 динара, освојио је Мирољуб Аранђеловић – Расински за композицију Венчић Мокрањцу за женски хор. Друга награда од 30.000 динара додељена је Минти Алексиначком за композицију Свадбене за мешовити хор. Трећу награду у износу од 20.000 динара освојио је Миодраг Говедарица за композицију Тебе појем бр. 3 за мешовити хор. Средства за награде обезбедио је СОКОЈ.

 

Мокрањчева задужбина ће омогућити публиковање првонаграђене композиције,  њено премијерно извођење, као и тонско снимање до краја 2015. године.