image

Конкурс 2015.

На основу циљева и делатности утврђених оснивачким актом и статутом, Мокрањчева задужбина је 2015. године реализовала свој други конкурс за нову хорску композицију. Основни циљ конкурса био је подстицање, награђивање и промовисање уметничког стваралаштва у домену хорских композиција као део наслеђа Мокрањчеве традиције. У задатку конкурса, прецизирано је да композиција треба да буде написана за хор acapella са ослонцем на српски фолклор у трајању до 6 минута.


На конкурс, који је према начину и предаји радова био анониман, пристигло је једанаест радова под шифром. Радове је оцењивао жири у саставу: академик Дејан Деспић, композитор, председник жирија, Димитрије Големовић, композитор и етномузиколог, Милоје Николић, Владимир Милић и Драгана Јовановић, диригенти.


На основу анализе и упоређивања композиција достављених на конкурс, одабрана су и награђена дела која, по мишљењу жирија, највише одговарају захтевима конкурса. Првунаграду у износу од 60.000 динара, освојио је Зденко Радета за композицију Купи ми бабо волове за мешовити хор. Друга награда у износу од 40.000 динара додељена је Александру С. Вујићу за композицију Зареко се, пореко се за мешовити хор. Трећу награду у износу од 25.000 динара освојио је Александар Дамњановић за композицију Марко проси за мешовити хор. Средства за награде обезбедио је СОКОЈ.


Мокрањчева задужбина ће омогућити публиковање првонаграђене композиције и њено премијерно извођење, као и тонско снимање свих награђених композиција током 2016. године.