image

Конкурс 2017.

На основу својих циљева и делатности утврђених оснивачким актом и статутом, Мокрањчева задужбина објавила је  у јуну свој четврти конкурс за нову хорску композицију. Основни циљ конкурса био је подстицање,  награђивање и промовисање уметничког стваралаштва у домену хорских композиција као део наслеђа Мокрањчеве традиције. У задатку конкурса, прецизирано је да композиције треба да буду написане за хор a capella са ослонцем на српски фолклор у трајању до 6 минута.

 

На конкурс, који је према начину и предаји радова био анониман, пристигло је седам композиција под шифром. Радове је оцењивао жири у саставу: академик Дејан Деспић, композитор, председник жирија, Димитрије Големовић, композитор и етномузиколог, Милоје Николић, Владимир Милић и Драгана Јовановић, диригенти.

 

На основу анализе и упоређивања композиција достављених на конкурс, дана 16.10.2017. године, жири је одабрао и наградио дела која су највише одговарала захтевима конкурса.  Према мишљењу жирија, ни један од пристиглих радова није у потпуности испунио критеријуме за доделу прве награде. Међутим, како би се дао подстрек домаћем стваралаштву, жири је сматрао да и у овој прилици треба наградити три рада. Због тога су додељене једна друга и две треће награде.

 

Друга награда у износу од  50.000,00 динара додељена је постхумно Александру С. Вујићу за рад под шифром СВЕТИОНИК за композицију  Запевај коло за мешовити хор. Трећа награда награда у износу од  по 25.000,00 динара додељена је Зденку Радети за рад под шифром ИСТОК за композицију Димитријо, сине Митре за мешовити хор и Миодрагу Говедарици за рад под шифром МОЛИТВА за композицију Ниње отпушчајеши за мешовити хор. У складу са  Правилима, остале композиције пристигле на конкурс нису рангиране.

 

Мокрањчева задужбина ће обезбедити тонско снимање, као и публиковање награђених композиција.